
Wat zelfzorg nog meer is
Vrijwel iedereen kent de bekende quote you can't pour from an empty cup. Je kunt niet goed voor een ander zorgen wanneer je niet eerst goed voor jezelf zorgt.
Het is je duidelijk en toch blijft dit voor velen een eeuwige strijd. Je wéét dat zelfzorg belangrijk is. Maar ja, je wil ook graag een goede partner, vriendin, moeder, zus, professional zijn. Het is steeds zoeken naar evenwicht en de moed vinden te kiezen voor jezelf.
EEN KIJKJE VAN DICHTBIJ
Wanneer je je vooral focust op een leuk en goed persoon zijn voor een ander, dan loop je op een bepaald moment leeg, brand je op of blus je uit. Herken je dit? Je hebt goed gegeten, voldoende geslapen, regelmaat gesport. Toch voel je je niet top vitaal. Misschien heb je veel goed gedaan op een bepaald vlak. En ben je andere vlakken wat uit het zicht verloren. Want zelfzorg speelt zich af op meerdere gebieden.
1. SOCIALE ZELFZORG
Het is belangrijk tijd voor jezelf te hebben, dat weet je vast. Daarnaast is het net zo belangrijk om onder de mensen te zijn. Weer dat evenwicht. Hoe die verhouding ligt is totaal aan jou. De ene persoon heeft meer social-time of me-time nodig dan de ander. Het is ook aan jou om met die verhouding te schuiven. Dat mag ten alle tijden. Niet in elke fase van je leven ligt die verhouding hetzelfde. Zelfs niet elke maand of week. Voorbeelden die vallen onder sociale zelfzorg zijn:
- een dierbare bellen om bij te praten
- een koffiedate opzetten met een oude of nieuwe vriend of vriendin
- een etentje organiseren volledig op jouw manier
- nieuwe mensen ontmoeten en korte praatjes maken met vreemden
- voldoende alleen zijn om op laden
- jezelf mee op date nemen
- durven kiezen met wie je wilt omgaan ongeacht of dit mensen teleurstelt
2. EMOTIONELE ZELFZORG
Jezelf té serieus nemen is voor niemand goed. Je gevoel bagatelliseren, weglachen of onder het mom van gezelligheid of drukte ontvluchten ook niet. Je gevoel is er niet voor niets, het zegt wat over je diepste behoeftes en verlangens. Hoe comfortabel ben jij met emoties als verdriet, angst, woede, schaamte, schuld? Je mag er donder op zeggen dat wanneer je ze geen uiting geeft of verwaarloost, ze op den duur als een snoeiharde boemerang bij je terugkomen.
Wat kun je o.a. doen om dit te voorkomen?
- deel met tenminste één persoon wat er werkelijk bij je speelt
- train jezelf om je ware gevoel te observeren en begin met 60 seconden
- leg een B-boekje aan en noteer met regelmaat wat je nou precies voelt. Voel je je Boos, Bang, Bedroefd of Blij?
- wees je ervan bewust dat je je gevoelens niet bent, je hebt ze
- heb zorg voor oude wonden zodat ze je huidig leven minder bepalen
- onderzoek wat je weerhoudt grenzen te stellen, nee te zeggen, ruimte te nemen
3. FYSIEKE ZELFZORG
Hier is de veel aandacht voor in de media dus gaat veel mensen goed af. Yoga, gezond eten, hardlopen, er is veel informatie over te vinden. Het is dan ook een valkuil te vluchten in gezond gedrag met als gevolg dat de andere vijf vlakken van zelfzorg te weinig aandacht krijgen. Snap je? Doorslaan op een enkel vlak is geen zelfzorg. Hier nog wat vormen van fysieke zelfzorg.
- haal regelmatig een aantal maal diep adem en laat bij de laatste uitademing alle gedachten en spierspanning los. Gaan die schouders ook zo lekker van naar beneden
- speel je favoriete muziek en dans als een malle door je huis
- laat je vaker aanraken, initieer knuffels of seks, boek massages, oh ja en jezelf liefdevol aanraken is ook altijd een goed idee
- vraag jezelf af bij alles wat je eet of je je lichaam voedt of vult
- neem moe zijn serieus, rust, rust en rust
- ben je bewust wat aanraking überhaupt voor rol heeft in je leven
4. PRAKTISCHE ZELFZORG
Als je praktische leven rommelig is dan is het in je hoofd ook vaak een rommeltje. Niet handig voor je concentratie, humeur en als je het meeste genot uit je spaarzame vrije tijd wilt halen. Timemanagement hoort hier ook bij. Hoe beter je je tijd benut, hoe meer levensvreugde. Een georganiseerd leven creëert meer kans op innerlijke rust.
Wat je zoal kunt doen om praktisch beter voor jezelf te zorgen.
- spendeer elke dag 15 minuten aan opruimen en schoonmaken, bouw routines in
- doe een keer per week groot boodschappen zodat je tussendoor alleen nog voor het verse naar de markt of supermarkt hoeft
- geef alles een vaste plek en bedenk opbergsystemen, bedenk überhaupt goeie systemen
- know your numbers, doe wekelijks een money check, inventariseer, budgeteer
- Check of hoe jij dingen al lang doet nog steeds de meeste efficiënte manier is om dingen te doen
- plan je agenda wat ruim dus met wat marge per afspraak zo is er ruimte voor calamiteiten
- maak er een gewoonte van twee keer per jaar je woning giga-grondig op te ruimen
5. SPIRITUELE ZELFZORG
Zorg voor voldoende soulfood in je leven. Schenk aandacht aan hoe jij het leven ziet en waarom je hier op aarde bent. Denk na over het groter geheel en hoe we allemaal met elkaar verbonden zijn. Hoe ervaar je gebeurtenissen en gebeuren ze met een reden? Het maakt het leven minder vlak en geeft diepgang en verrijking. Dingen vallen op hun plek en spiritualiteit verlicht je leven zonder dat je als een monnik verlicht hoeft te raken. Het hoeft niet ingewikkeld, dat is aan jou. Zoals alles.
- gun jezelf de rust en rijkdom van meditatie of mindfulness
- voor sommigen is gebed, chanting of uiten van dankbaarheid een fijne houvast
- geloof dat wie goed doet goed ontmoet, what goes around comes around; Karma
- kijk naar de natuur en zie de paralellen met hoe dingen in het leven zijn
- verdiep je in wat de stand van de maan met ons doet, we bestaan tenslotte voor een groot deel uit water en daar heeft de maan enorme invloed op
- ga na wat de wet van aantrekking voor je kan doen, het universum wil je helpen
- vind kracht in dingen die we niet direct zien zoals de energie van je voorouders
6. MENTALE ZELFZORG
Het brein is minstens zo belangrijk als ons lichaam of onze ziel. Leef uit je hart maar neem je hersenen mee las ik laatst. Lijkt me wel zo handig. Waar zijn we zonder ons boerenverstand? ‘Dat is toch logisch’ hoor ik mijn dochter vaak zeggen. Het brein bestuurt ons uiteindelijk. Alleen met intuïtie zou het wel eens spaak kunnen lopen. Het is goed om inzicht te krijgen in hoe dat brein eigenlijk werkt. Het is goed om met zachte hand voor je brein te zorgen opdat het jou in goede conditie kan ondersteunen.
- lees regelmatig artikelen die je interesseren of luister podcasts, food for thought
- doe hersengymnastiek door spelletjes of puzzels
- kijk films, video’s of documentaires waar je aha momenten van krijgt
- leer steeds iets nieuws, iets groots of kleins dat maakt niet uit als je maar blijft leren
- bestudeer je gedachten en zie de verbanden met je gevoel en handelen
- voed je brein met supplementen
- geef je brein rust door prikkelingen te beperken, stil zijn, stop schermtijd
Zie dit als een beknopte checklist. Beknopt omdat alle gebieden uiteindelijk zo ver en diep gaan als jij wilt. Wat interessant is, is om te weten wat je weerhoudt voor optimale zelfzorg te gaan. Wat als je wel weet wat goed voor je is en het toch nalaat? Daarin ben je niet alleen. Daarbij begeleid ik vrouwen met liefde tijdens 1:1 coaching sessies. Een middag in een kleine groep een Zelfzorg Zes APK doen? Je bent welkom tijdens de terugkerende Zelfzorg Salon.
Geniet onderweg van je zoektocht naar evenwicht! Speel en experimenteer. Onthoud dat niet altijd alles even goed kan gaan. Hoe saai zou dat zijn? Zie de Zelfzorg Zes als een scan tool. Altijd wat te monitoren en bij te sturen. Dat is helemaal oké.
Zo houd je een nabije relatie met jezelf. Koester en voed deze, met mildheid en plezier.